Allt Om Solna

Välkommen till din Solna-Guide!

När det är dags att ta körkort

Många drömmer om att ta körkort. Det är oftast friheten att kunna ta sig var man vill, när som helst som lockar. I storstäderna är det mindre människor med körkort jämfört med på landbygden där det är ett måste att ha körkort och bil. Men det betyder inte att man inte behöver bil i stora städer. Man blir väldigt låst av kommunala färdmedel och det är svårt när man behöver frakta större saker.

Frihet med körkort

Det är också många som lockas av bilsemester med familjen. Att kunna packa bilen och ge sig ut i sommarsverige och ha friheten att stanna var man vill. Eller varför inte köra ner i europa? Men man behöver ett körkort och det kräver en del pengar och tid.

Hur tar man ett körkort?

Det finns två sätt att ta körkort idag, dels privat eller i körskola. Oavsett vilket alternativ du väljer måste du bli söka körkortstillstånd och bli godkänd på ett teoriprov och på uppkörningen. När du söker körkortstillstånd måste du även göra ett syntest hos optiker. För att få söka ett körkortstillstånd behöver man vara 16 år. Sedan är det dags att övningsköra så mykcet det bara gå innan man kan boka datum för uppkörning vilket tidigaste kan ske vid 18 års ålder.

Privat övningskörning

Om du tänker dig att övningsköra på egen hand behöver du och den du ska övningsköra med genomgå en introduktionsutbildning och ha ett övningskörningstillstånd. Självklart behöver man också ha tillgång till bil. Handledaren får inte ha haft sitt körkort indraget de senaste 5 åren.

Det finns 2 obligatoriska utbildningar som man måste genomföra oavsett man övningskör privat eller på skola; Riskettan och Risktvåan. Riskettan handlar om riskbeteenden och distraktioner i trafiken. Den berör bland annat alkohol, droger, störande medpassagerare, stress och trötthet som allt kan medföra stora risker. Risktvåan har ersatt halkbanan och innehåller nu även en mer omfattande teoridel än tidigare. Båda dessa utbildningarna kostar pengar. 

Ta körkortet på en körskola

När man övningskör med en professionell körskolelärare vet man att man får all den utbildning som krävs för att bli en bra bilkörare. De har gedigen utbildning och rätt erfarenhet för att veta allt om hur man kör trafiksäkert. Baserat på elevens förkunskaper skräddarsys utbildningen efter detta. Och läraren ser snabbt vad som behöver övas extra på och när eleven är redo för uppkörning. Man får också stöttning när det gäller den teoretiska delen och man får göra egna teoriprov för att se var man står.

 

5 Aug 2019