Allt Om Solna

Välkommen till din Solna-Guide!

Sevärdheter i Solna - topp 5

Hagaparken

En riktig klassiker. I kommunens östra del ligger Hagaparken –en tjusig engelskinspirerad landskapspark med en rad vackra monument. Grundades av Gustav III i slutet av 1700-talet och har sedan dess varit en populär rekreationsplats för kungligheter. De många paviljongerna och grönområden skapar en vacker miljö som är väl värd att återkomma till när du är i Stockholm.

Ulriksdalspalatset

Inte långt ifrån Hagaparken ligger detta kungapalats i barockstil från 1700-talet. Merparten av arkitekturen är gjort av Tessin den äldre. I slutet av 170-talet byggdes även orangeriet där man kan hitta nationalmuseums stora skulptursamling, en riktig historisk pärla. Även stallen på Ulriksdal är en riktig pärla.

Solna Kyrka

Här vilar några av Sveriges mest profilstarka personligheter – på Norra Begravningsplatsen är bland annat Alfred Nobel, August Strindberg och Ingrid Bergman begravda. Men även själva kyrkan är en sevärdhet – en extraordinär byggnad med anor så långt tillbaka som  till 1200-talet.

Filmstaden

En riktig kultplats för cineaster och andra filmintresserade. Inte minst för Bergman-älskare kan det vara värt en pilgrimsfärd till SF:s klassiska gamla studior. Det stora komplexet byggdes redan 1920 och alla de klassiska svenska skådespelarna har arbetat här. Ingmar Bergman var något av en inventarie i dessa lokaler under många år, bland annat spelades klassikern “Det sjunde inseglet” in här. Idag är gamla Filmstaden ett bostadsområde med gott om biografier och restauranger, men många av de gamla stumfilmsstudiorna finns kvar i originalskick.

Naturhistoriska museet

På Brunnsvikens östra strand ligger denna klassiker bland svenska museer. Här finns mycket för både barn och vuxna, massor av uppstoppade djur och de stora dinosauriefossilerna brukar alltid gå hem hos de små. Här finns permanenta utställningar om det mesta: anatomi, mänsklig historia. fossiler, klimatförändringar med mera. Och så finns förstås Cosmonova med sina fantastiska filmvisningar i flera dimensioner.