Allt Om Solna

Välkommen till din Solna-Guide!

Solnas Näringsliv i korthet

Solnas Näringsliv i korthet

Solna är som vi redan nämnt en pulserande och ständigt växande kommun med en intressant historia, ett levande idrottsliv och många sevärdheter. Kommunen med sina knappt 100 000  invånare och sin lockande närhet till huvudstaden har även ett mycket levande och expansivt näringsliv, men både stora och små företag i mängder.Solna har faktiskt utsetts till en av Sveriges bästa företagsstäder flera gånger, bland annat sex år i rad mellan 2008 och 2013.

Stor och ung befolkning

Den stora, unga och kulturellt blandade befolkningen, närheten till bra utbildning och ett lågt skattetryck brukar anses vara några av de ledande orsakerna till det heta företagsklimatet i Solna.

Tjänstesektorn dominerar stort inom Solna, över 80 procent av de ungefär 8000 företag och arbetsställen som finns i kommunen verkar inom tjänstesektorn. Tillverkningsindustrin som tidigare var helt dominerande är idag i stort sett avvecklad i Solna. Bland de större arbetsplatserna i kommunen märks dessa.

Karolinska sjukhuset som trots alla skandaler på senare år är ett av landets bästa och mest prestigefyllda sjukhus. Även Karolinska institutet räknas till de största arbetsgivare i denna Stockholms näst största kommun.

SAS en stor arbetsgivare

Även SAS anställer många Solnabor, mycket beroende på den relativa närheten till Arlanda. Bland tillverkarna har Siemens och Skanska många arbetstagare här, även om denna del av näringslivet som sagt har minskat i hela Stockholmsområdet på senare år.

Byggindustrin är en viktig del av Solnas arbetsmarknad, mycket förstås tack vare en het bostadsmarknad men även tack vare en bra tillgång till välutbildad, kompetent och högmotiverad arbetskraft. Även läkemedelsindustrin blomstrar i Solna, flera svenska och nordiska huvudkontor just här. Samma gäller även detaljhandeln där många ledande aktörer hör hemma i Solna. Axfood, Coop, ICA och Lidl har sina svenska huvudkontor i de centrala delarna av Solna.

God tillväxt av nya företag

Tillväxten av företag i Solna har också varit god på 2000-talet, exempelvis bildades hela 702 nya företag under 2010, en av de högsta siffrorna bland Sveriges kommuner.

Mall of Scandinavia är idag dominerande när det handlar om handel i Solna, även om gamla Solna Centrum även har kvar en hel del handel.